inspiratie

16 mei 2024

JongerenTop IJssel – oproep!

Jongerentop IJssel – Organisatieteam gezocht!

Wij werken met een groot team Schone IJssel aan een plasticvrije IJssel in 2030. We hebben een hele toffe vraag voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Want in juni 2025 wordt er een Jongerentop IJssel georganiseerd met als doel: een plasticvrije en schone IJssel in 2030 

 

Wil jij een verschil maken voor onze geliefde IJssel en werken aan een plasticvrije, schone toekomst? Dan is dit jouw kans om samen met gelijkgestemde jongeren actie te ondernemen!

Wie zijn wij?
Schone IJssel is een burgerinitiatief dat zich inzet voor een voor de prachtige rivier de IJssel. Ons doel is duidelijk: een plasticvrije IJssel in 2030. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

 

 

Wat houdt het in?
In juni 2025 organiseren we de Jongerentop IJssel, een platform waar jongeren tussen de 15 en 25 jaar het voortouw nemen in het bespreken en oplossen van de uitdagingen rondom een Schone IJssel. We zoeken ongeveer 20 enthousiaste jongeren die willen helpen bij de ontwikkeling, organisatie en inhoud van deze top.

Wat bieden wij jou?
Dit is een unieke kans om jouw stem te laten horen en een concrete bijdrage te leveren aan een van de grootste vraagstukken van onze tijd. Je zult samenwerken met professionals uit verschillende vakgebieden, waarbij je waardevolle kennis en ervaring opdoet die jouw rugzak zal vullen voor de toekomst.

Wat zoeken we in jou?
Ben jij iemand met goede ideeën, organisatietalent, onderzoekskwaliteiten en communicatieve vaardigheden? Ben je creatief, origineel en gedreven om verandering teweeg te brengen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Hoe meld je je aan?
Grijp deze kans en meld je aan via het aanmeldformulier onderaan deze link.


Laten we samen de handen uit de mouwen steken en een positieve impact maken op de toekomst van de IJssel!


29 januari 2024

OG Plastic Plukkers wint zesde Waste battle

OG PLASTIC PLUKKERS WINT DE ZESDE EDITIE VAN DE WASTE BATTLE!

Jonge creatieve geesten bedenken oplossing voor zwerfafval in het water

Wat was het een strijd! Maar liefst 13 teams van 3 scholen van het voortgezet onderwijs uit Sneek deden mee tijdens een spannende finale van de Waste Battle. De teams van CSG Bogerman, Aeres en RSG Magister Alvinus Sneek pitchten hun idee voor de volle zaal én aan 5 juryleden. Nico, Thijs, Fedde, Wessel en Niels van team OG Plastic Plukkers (een team van RSG) werden gekozen door de jury als winnaar. Hun plakkende hars-muur op wieltjes waar tijdens evenementen plastic aan geplakt kan worden, om zo een kunstwerk te worden, vond de jury niet alleen zeer creatief maar ook nog eens goed uitvoerbaar. Wethouder en tevens juryvoorzitter Michel Rietman overhandigde hen een bokaal en een cheque. Met dit geldbedrag mogen ze het idee dit jaar gaan uitvoeren.

Op de foto: Nico, Thijs, Fedde, Wessel, Niels van team ‘OG Plastic Plukkers’ van RSG Magister Alvinus. Ze maakten een schaalmodel van een verrijdbare muur waarop hars zit. Daartegen kunnen mensen (op evenementen) hun plastic afval ‘plakken’, zodat er een kunstwerk ontstaat.

Ideeën nodig tegen zwerfafval in water
De Waste Battle, die dit jaar voor de zesde keer plaatsvond, is een initiatief van Gooitske Zijlstra. Het thema van deze editie was zwerfafval en water. “Daar zijn echt creatieve ideeën voor nodig. Want gemeentes hebben moeite om met de middelen die ze nu hebben het water schoon te houden,” zegt Zijlstra. Afgelopen najaar vonden de voorrondes plaats op de scholen. Na het winnen van de publieks- en juryprijs mochten 13 teams, hun idee tijdens de finale voorleggen aan de jury. “De Waste Battle is een mooie vorm van onderwijs waarbij je meerdere vakken inzet. De leerlingen denken niet alleen na over een oplossing maar gaan ook echt aan de slag om het idee te maken. In de tussentijd worden ze zich er bewust van dat het afval echt een probleem is en dat ze daar ook zelf een steentje aan bij kunnen dragen om het beter te maken. Ik vond de creatieve oplossingen en pitches heel sterk bedacht en uitgevoerd,” vertelt wethouder Michel Rietman enthousiast.

Jury
De finale van de Waste Battle werd dit jaar in de Noorderkerkzaal van Theater Sneek gehouden. In de jury dit jaar zaten afgevaardigden van Jumbo Kooistra Supermarkten, Circulair Friesland en de gemeente Súdwest-Fryslân.

“Hoe voorkomen we dat zwerfplastic in het water komt?”
In deze editie van de Waste Battle Sudwest-Fryslan vragen we aandacht voor zwerfplastic, een groot probleem voor de natuur en mensen. Vanaf het moment dat het wordt weggegooid en in de gracht waait. Het vervolgens in de meren komt en in de zee beland. Op een gegeven moment wordt het plastic zo klein omdat het afbrokkelt en de vissen het als eten zien en als wij de vissen eten het ook in onze maag terecht komt. Dat willen we voorkomen, maar hoe?

We hebben jullie hulp nodig!
In de video:
Michel Rietman – wethouder afval- en waterbeheer
Dirk Soepboer – Team Schoon
Gurbe Wiarda – Suver Skjin
Freerk Visserman – binnenvisser Heeg
Video en presentatie: Martijn van Hese
Ondertiteling: Proza Smit
Opdracht: Waste Battle


je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2011 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing