zwolste gebouw

gooitz » zwolste gebouw
welk gebouw is het meest Zwols? 
Zaterdagavond 21 juni mocht ik op de slotavond “Feest van de Zwolse Architectuur’ van de eerste Architectuur Biënnale Zwolle namens de vakjury bekend maken welk gebouw in Zwolle de titel Zwolste Gebouw heeft gekregen: Museum de Fundatie! Door Bierman Henket architecten is het voormalig Paleis van Justitie uitgebreid met een spectaculaire wolk op het dak.

Museum de Fundatie - Paleis aan de Blijmarkt (foto via site museum)

overwegingen jury
De jury heeft gefocust op het “Zwolste”. Een sterk Zwols gebouw is volgens de jury een “gebouw dat niet ook elders in Nederland had kunnen staan”. Het is een gebouw “dat beklijft op je netvlies en zich als het ware opdringt als je het over Zwolle hebt”.

De jury overwoog verder dat de stad Zwolle in een fase van transitie zit: “een transitie waarin de vraag van het verbinden van het verleden en het heden op tafel ligt. Het gaat dan om de uitdaging om oude gebouwen weer nieuw leven in te blazen.” Bij de winnaar is dat volgens de jury uitstekend gelukt. Daarnaast betrok de jury de motiveringen van de verschillende nominaties in haar overwegingen.

over het Zwolste Gebouw van Zwolle zegt de jury
“Er is bij de totstandkoming sprake geweest van grote betrokkenheid van de inwoners, een goed proces met een mooi resultaat.” Met de crowdfundactie “Signeer het oog” konden inwoners en geïnteresseerden een tegel met een boodschap doneren.

Inwoners die het gebouw nomineerden roemen onder meer de combinatie van oude en nieuwe architectuur en de impact van het gebouw op de zichtbaarheid van Zwolle.

De vakjury bestond uit Guus Geerdink (Oversticht), Ralph Willemsen (K3H architecten) en Gooitske Zijlstra (gooitz).
je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2014 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing