waste battle

gooitz » waste battle

wastebattle start

Vrijdag starten 80 Windesheim studenten met de voorronde van de Waste Battle Zwolle

Op vrijdag 10 april bijt Hogeschool Windesheim het spits af met de eerste voorronde van de Waste Battle Zwolle. Tachtig studenten beginnen die dag aan de uitdaging om dé  oplossing te bedenken waardoor zwerfvuil definitief tot het verleden behoort. Na drie dagen hard werken, krijgen op vrijdagmiddag 24 april de twee meest veelbelovende ideeën ‘’een ticket’’ voor de eindbattle op vrijdag 29 mei in Hedon. Windesheim neemt het in deze  eindbattle op tegen de winnaars van respectievelijk De Parkschool en Gymnasium Celeanum. Op de Parkschool en het Celeanum zijn de voorrondes in mei.  

Zwerfvuil is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen,  dat de leefomgeving  in negatieve zin beïnvloedt en ons allemaal ook nog eens veel geld kost. Zwerfvuil  ontstaat over het algemeen niet uit bewust vervuilend gedrag, maar lijkt vooral een kwestie van onbewust kopieergedrag. De uitdaging voor de leerlingen is daarom om met een oplossing te komen die inspeelt op dit psychologische mechanisme. Goede, nieuwe oplossingen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de gamification en nudge.  Met gamification bouw je spel elementen in die gedrag belonen.  Met nudge (letterlijke vertaling: duwtje in de goede richting)wordt de omgeving zodanig ingericht dat dit bijna automatisch leidt tot het gewenste gedrag. Voorbeelden : Holle bolle gijs in de Efteling en de vlieg in de urinoirs van Schiphol.

Vernieuwende aanpak zwerfvuil
De Waste Battle Zwolle onderscheidt zich van andere zwerfvuilprojecten doordat het inzet op de preventie van zwerfvuil en doordat het jongeren,  die zelf een grote bijdrage leveren aan het probleem , de oplossing laat verzinnen. Vernieuwend  is ook de lesmethode die gebruik  maakt van een game-achtig beloningssysteem en last but not least de inzet van partners bij de realisatie van het winnende idee.  Partners Gemeente Zwolle, NOVON, Rabobank  IJsseldelta, AKG Kunststofgroep BV, Jansen vastgoed en ROVA-Mooi Schoon stellen hun expertise, netwerk en fondsen beschikbaar.

De Waste Battle Zwolle is een initiatief van Gooitz, Natuur en Milieu Overijssel en Hogeschool Windesheim.

 

Waste Battle Site, Twitter, Facebook.

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2015 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing