verkenning

gooitz » verkenning

Voor de verkenning naar een innovatief concept voor leegstand in Spoorzone Hanzeland Zwolle spreek ik veel partijen waarvan we vinden dat zij in het proces van pilotontwikkeling een rol zouden kunnen spelen om het concept waardevol te maken. Ik bezoek daarnaast bijzondere en succesvolle initiatieven in verschillende steden in verschillende stadia. Om inspiratie op te doen, van gedachte te wisselen met de initiatiefnemers, de stadsmakers en de mensen die het mogelijk maken, maar vooral om de sfeer te proeven, de energie te voelen en met de bezoekers en buurtbewoners te praten.

WOW preview
Op 21 juni ben ik samen met mijn partner en kunstenaar Jerry van der Bol naar de preview van WOW-Amsterdam geweest. We hebben daar een voorbeeld mogen zien van hoe je een plek samen met een groep gedreven, energieke stadsmakers én de buurtbewoners tot een geweldige plek kunt maken.

WOW Amsterdam

WOW Amsterdam (gooitz)

WOW Amsterdam is een initiatief gestart in de zomer van 2012. Stadsdeel West, Bureau broedplaatsen Amsterdam en hotelier-ondernemer Sandra Chedi (Amstel Botel) hebben samen een plan ontwikkeld voor een nieuwe broedplaats in de hoogbouw van de voormalige HTS. De afgelopen jaren is gewerkt aan de transformatie van de voormalige HTS tot een culturele hotspot. Het deel van het gebouw waar WOW nu in is gevestigd deed voor de transformatie dienst als asielzoekerscentrum. WOW-Amsterdam staat in de Kolenkitbuurt (stadsdeel West). De buurt werd gebouwd kort na de Tweede Wereldoorlog eind jaren veertig en bestaat voor het grootste deel uit portieketageflats. De buurt werd in 2009 nog uitgeroepen tot slechtste buurt van Nederland, wat nu zeker niet meer het geval is.WOW plug-inns

WOW verkennen
Als we zaterdagmiddag 21 juni rond 13 uur aankomen bij het gebouw staan er allemaal buurtbewoners van alle nationaliteiten en leeftijden met kraampjes op het plein. Je kunt de lekkerste gerechten proeven en dat doen wij ook:-) De preview is in nauwe samenwerking met de buurt georganiseerd. In het midden van het plein staat een speciaal ontworpen podium waarop een Arabische band voor een vrolijke noot zorgt en is er is al een gezellige drukte.

We hebben Marlies Buurman, curator van WOW kort gesproken en haar gefeliciteerd met het succesvolle resultaat. Binnenkort spreek ik haar uitgebreider over het proces, daar was het op dat moment te druk voor.

Foto WOW

Kraampjes plein WOW (foto WOW)

Flexibel Podium (WOW)

Flexibel podium voor buurt, voor meerdere doeleinden geschikt (foto WOW)

We krijgen van de organisatie een ‘welkomst muntje’ waarmee we een drankje kunnen halen, een gastvrij welkom. In de lobby wordt de catwalk klaargemaakt voor de fashionshow die later door  de studenten van de Gerrit Rietveld Academie wordt getoond.

Fashionshow Gerrit Rietveld Academy (WOW)

Fashionshow Gerrit Rietveld Academy (WOW)

Verderop in de lobby staat FOAM Fototgrafiemuseum Amsterdam. Hier mogen we een poster kiezen van bekende fotograven die we zelf mogen namaken.

We kiezen beide een poster uit en vervolgens gaan we elkaar aanwijzingen geven om de pose van de bekende foto na te maken. Best een uitdaging maar onwijs leuk om te doen.

FOAM workshop

FOAM workshop (gooitz)

FOAM workshop

FOAM workshop (gooitz)

WOW rondleiding
Om 14 uur krijgen we een rondleiding van Michiel van Pelt, één van de twee architecten van MMX Architecten die het proces heeft begeleid. We starten op de vijfde verdieping waar we een kijkje mogen nemen in het WOW hostel, geel is de kleur van deze verdieping. Het is smaakvol ingericht net als de vierde verdieping, waar rood de kleur is. Totaal heeft het hostel 300 slaapplaatsen verdeeld over twee etages. Low budget slapen voor bezoekers en reizigers die cultureel Amsterdam willen ontdekken, dat is wat WOW hostel wil bieden.

Rondleiding WOW hostel

Rondleiding WOW - hostel (gooitz)

De tweede en eerste etage vind je (tijdelijke) huisvesting en ateliers van afgestudeerd talent van de Amsterdamse kunstopleidingen en daarmee hoopt WOW dat talent in de stad blijft. Alles is ruim opgesteld met mooie gezamenlijke ruimtes voor ontmoeten en mooi licht.

De begane grond biedt met een restaurant, centrale lobby en twee binnentuinen, ruimte voor ontmoeting, werkplekken en exposure. WOW beoogt daarbij een platform te zijn voor jong creatief talent en zal met een eigentijdse culturele programmering uitwisseling en ontmoeting stimuleren tussen haar bezoekers, bewoners, Amsterdammers en een internationaal publiek.

De binnentuin in wording heet Plantage, daar wordt straks groente verbouwd die in de keuken verwerkt wordt.

In de binnentuin staan de mensen van Starters4communities. Starters4Communities verbindt afgestudeerde starters op de arbeidsmarkt aan sociaal ondernemende wijkinitiatieven.

In de Kolenkitbuurt doen ze een project met de buurt en aan de buurtbewoners hebben ze de vraag gesteld “wat is jou droom voor Kolenkit”. Ze tonen vandaag de eerste resultaten  op een kaart met de dromen van de buurt.

knowmads, WOW buren
Wat ook bijzonder inspirerend was om te zien waren de buren ín het gebouw die al in een ander deel gevestigd waren. Wat ons enorm inspireerde waren Knowmads, ‘we educate changemakers’ is hun pay-off. Een business school met een life changing experience, een business school en platform voor mensen die een positieve verandering teweeg willen brengen. Hoe bijzonder is dat dan!

Knowmads headquarters (gooitz)

We praten een poosje met Lucas Dols, één van de studenten aan deze sociale business opleiding. Wij waren erg verrast door de inrichting van hun school, die lijkt bij lange na niet op een business school zoals je die zou verwachten.

Knowmads biedt onderwijs op een hele bijzondere wijze aan jonge creatieve en ondernemende geesten. Zij zien het als hun taak om hun studenten in staat stellen, empower, te machtigen en te inspireren om echte game changers te worden. Als platform verbinden ze hun studenten, partners, medewerkers, raad van advies en een breed netwerk van professionele en vrijwillige deskundigen / medewerkers om talenten, creatieve ideeën en inspiratie te delen. Ze initiëren positieve verandering. Lucas vertelde dat zij voor hele grote bedrijven werken als Shell en KLM, de studenten adviseren en begeleiden de directie. Voor ons heel inspirerend om te horen dat er in Nederland een business school is voor sociaal entrepreneurship. We hebben afgesproken dat we Knowmads binnenkort uitnodigen in Zwolle, dat staat vast.

Scooter tour WOW (gooitz)

WOW en zo
Heel veel gedoe hebben ze niet gehad met bestemming omdat het gebouw al een logeer/slaapfunctie had vanwege het assielzoekerscentrum. De gevels hebben dubbel glas gekregen en wat installatiewerk is aangepast, that’s it vertelde Michiel van Pelt ons. Ik vroeg hem of ze dan helemaal geen dingen zijn tegen gekomen waarbij hij zich zorgen heeft gemaakt tijdens het proces. Het enige wat hij vertelde wat soms lastig was om te managen was het enthousiasme van de vrijwilligers en de buurt die soms vergaten zaken te bespreken en aan de slag gingen zonder overleg. Om de energie daarbij niet ‘dood’ te slaan moet je daar goed over nadenken hoe je dit toch weer in de hand krijgt. Daarnaast werd mij ook hier weer duidelijk dat een goed projectteam met kwartiermakers essentieel zijn voor het slagen van een proces waar zoveel verschillende partijen bij betrokken zijn om het project van de grond te krijgen.

Het verdienmodel zit in het hostel, het verhuren van kamers aan artist in resident, de activiteiten en de verkoop van de producten uit eigen tuin.

verkenning Zwolle
Mijn verkenning naar zo’n soort plek in Zwolle, in opdracht van Gemeente Zwolle, hebben de werktitel Meander gegeven. Dit heeft te maken met het gebouw waarin de Hanzelab sessie op 8 april 2014 plaatsvond waar de basis voor een innovatief concept is ontstaan. De plaatst is beslist niet leidend in de pilot ontwikkeling, het gaat om het bedenken van een prototype met draagvlak om de activiteiten die er plaats kunnen vinden met alle betrokken partijen uit te voeren.

Meander moet een ontmoetingsplaats en plek voor kort verblijf voor studenten, jong professionals en jong volwassenen worden om hun creativiteit en ondernemerschap te ontdekken en te beoefenen. Het is een ruimte waar je kunt ontmoeten, werken, leren, eten, slapen, maar vooral doen en experimenteren.

De invulling van de plek  in Zwolle is een startpunt om sociale kwaliteit in Hanzeland/Spoorzone op gang te brengen, naast de ruimtelijke ontwikkeling die op het moment in volle gang is. Met meerdere initiatieven op meerdere plekken ontstaat reuring, dat gaat niet gebeuren als je maar voor één idee kiest op één plek. Juist meerdere initiatieven met activiteiten zullen elkaar versterken en voor beweging zorgen.Voor mij was het bezoek aan WOW Amsterdam zeer geslaagd en ben ik heel blij dat ik WOW Amsterdam van dichtbij heb mogen ervaren. Het is een verrassende, nieuwe plek waar makers, kunstenaars en urban explorers samenkomen en daar kunnen er niet genoeg van zijn!
Jerry en ik werden heel erg blij van WOW, de sfeer, de mensen, de energie, de onverwachte crossovers en we reden terug naar Zwolle met de gedachte dat het zoiets moet worden en dat het zeker mogelijk moet zijn. Met de juiste mensen, kennis, investering, plaats, activiteiten, mix van talent en de juiste energie! Wordt vervolgd! <<Lees hier meer over de initiatiefnemers van WOW Amsterdam>>
je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2014 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing