Terugkijken voor toekomst

gooitz » Terugkijken voor toekomst
Foto: Phile Deprez

Foto: Phile Deprez

In januari van dit jaar ben ik samen met mijn opdrachtgever Margreet Wieringa naar Pakhuis de Zwijger geweest voor de theaterperformance van Lucas de Man “In search of Europa” en we waren meteen van mening dat we hem naar Zwolle wilden halen en hem in het Club Cele programma moesten plannen.

Dinsdag 29 maart komt Lucas de Man naar Club Cele met zijn theaterperformance De man door Europa en daar zijn wij super trots op. Met heel veel plezier werk in sinds januari 2015 in opdracht voor Zwolse Theaters om dit mooie platform voor ontmoeting, verdieping en inspiratie vorm te geven en te programmeren. Met een klein gezelschap gaan we vooraf de voorstelling met Lucas eten en hem een aantal vragen voorleggen.

Club Cele, het dynamische platform voor culturele verdieping en publieke programma’s met een maatschappelijke context binnen Zwolse theaters, biedt op de schaarse vijfde dinsdagen van de maand buiten de reguliere dinsdagprogrammering om een Cultuurcafé. Een avond waarin theatermakers een blik werpen op de stand van zaken in de kunsten of verbindingen worden gelegd tussen actualiteit en cultuur.

Aanslagen op Europees grondgebied, vluchtelingen in overvolle treinen en grenzen die worden gesloten. We kunnen er niet meer omheen: onze Europese samenleving staat onder druk. De ontwikkeling waarin ons continent zich momenteel bevindt, vormt het uitgangspunt voor De Man door Europa.

Voor deze solovoorstelling reisde Lucas De Man door Europa, deed 17 steden in 8 landen aan en interviewde meer dan 20 creators die opstaan en strijden voor verandering, om de maatschappij waarin ze leven vorm te geven. Terug in Nederland neemt Lucas ons mee op zijn reis en door de geschiedenis van Europa.

Om vooruit te kunnen kijken blikt Lucas De Man eerst terug. Hij spiegelt de huidige grote veranderingen aan de Renaissance. Want toen de theoloog Maarten Luther zijn thesen op de deur van de kerk in het Duitse Wittenberg timmerde wist hij niet dat zoiets een revolutie in de kerk teweeg zou brengen.

En toen de humanist Thomas More met ‘Utopia’ zijn aanklacht schreef tegen het innemen van de ‘common grounds’ door de grootgrondbezitters, wist hij niet dat deze toe-eigening tot op de dag van vandaag zou blijven voortbestaan. Want nu, vijf eeuwen verder, leven we nog steeds niet in Utopia.

Eigenlijk mag je de performance van Lucas de Man in Zwolle niet missen, er zijn nog een aantal kaarten te koop. Koop hier je kaarten!

 

Kijk hier de VPRO Tegenlicht uitzending terug over de reis van Lucas de Man door Europa.

Lees hier een interview van Lucas de Man “Of we verkloten het, of we trekken het ons aan!” 

 

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2016 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing