stadsexpeditie

gooitz » stadsexpeditie

Op 21 november waren we met een aantal stadmakers uit Zwolle (Arjan Broer, Sandra Lange en Alma Streefkerk) en andere steden uit Nederland op stadsexpeditie in Groningen. Groningen is een fijne stad, ik heb een aantal jaren in Groningen gewerkt en is de stad waar een lieve vriendin van mij woont. De stadsambassade Groningen werd officieel geopend in de Wolkenfabriek, gevestigd in de oude suikerfabriek net buiten de stad.

nieuw nederland 
Nieuw Nederland – Steden in Transitie een initiatief van Pakhuis de Zwijger en is een netwerk van Stadmakers uit Nederlandse steden waarbij stedelijke vraagstukken en innovaties centraal staan. Stadmakers zijn bij de stad betrokken actieve burgers en participerende professionals. Zij maken vandaag de stad van morgen en samen wisselen ze kennis en ervaringen uit op dit platform.

Elke keer bezoeken we met een groep stadmakers een andere stad. We worden meegenomen door de lokale stadmakers en het is heel bijzonder om daar mensen van kleine en grote initiatieven uit heel Nederland te ontmoeten en kennis te delen.

ontwikkelroute
Mark Sekuur van Open Lab Ebbinge trapte af en heeft ons meegenomen in zijn mooie stad, zeer inspirerend! De ontwikkelroute die ik volgde samen met Sandra Lange leidde langs mooie en bijzondere plekken.

Mark Sekuur opent de stadsexpeditie Groningen (gooitz)

We starten bij Het Paleis, het oude scheikundelaboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen. Meerdere functies in 1 gebouw en een vliegwiel plaats voor de tijdelijke ontwikkeling van het oude CiBoGaterrein.

een tijdelijke stad voor creatief en openbaar gebruik
Op het terrein waar ooit een prachtige gasfabriek stond is OpenLab Ebbinge actief, waar in containers verschillende bedrijven zijn gevestigd en samen tijdelijk voor een boost in de wijk zorgen. Een proeftuin voor tijdelijke gebiedsontwikkeling.

Infoversum open lab Ebbinge (gooitz)

De koepel op de foto’s is het Infoversum en is een theater voor 3D projectie en nergens anders in Nederland.

Bij Pand drie&zestig, wat ook een verzameling van ondernemers herbergt, werken ze samen aan de omgeving van het Boterdiep waar alle stakeholders samenwerken aan de toekomst van het gebied.

Wolkenfabriek, inschuifrestaurant op de eerste etage (gooitz)

wolkenfabriek
We sluiten de avond af in de Wolkenfabriek, het voormalig terrein van de Suiker Unie, de suikerfabriek. De kachel brand, het is er heerlijk warm. Wat een ruimte, wat een kansen!
We eten een heerlijke stoofpot in het inschuif-restaurant. Heel tof concept, waar elke avond een groep andere mensen koken en het restaurant runnen. Je kunt de Wolkenfabriek steunen door de cloud-fundactie, een mooie manier om samen te zorgen dat het kan blijven bestaan.
We reizen laat terug naar het Oosten met veel te volle buik en vol hoofd;-)

 

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2014 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing