offline zijn, is dat moeilijk?

gooitz » offline zijn, is dat moeilijk?

IMG_3949

 

 

 

Het is vrijdag 1 juli 18.00 uur als ik mijn telefoon helemaal uit zet. Mijn experiment is gestart, een weekend offline. Naar aanleiding van de Club Cele Tegenlicht meet up op 28 juni waar we hebben nagepraat over het onderwerp “Offline als luxe” heb ik met de aanwezigen afgesproken dat ik dit experiment zou gaan doen. Van vrijdag 18.00 uur tot en met maandag  08.00 uur ben ik niet online, hoe luxe is dat? Jerry mijn partner doet mee, gelukkig. Ben ook benieuwd of er meer mensen mee hebben gedaan.

De Waste Battle finale SudewestFryslan vond 1 juli smiddag’s plaats in Sneek, voor 18.00 uur heb ik nog wat laatste berichtjes van de winnaars gepost en om het te vieren besloten Jerry en ik uit eten te gaan bij restaurant Poppe in de Luttekestraat. We kozen voor een acht gangen verrassing menu. Bij het opdienen van het eerste gerecht kwam de gedachte in mij op om het prachtig opgemaakte bord vast te leggen, het zag er zo mooi uit op ons bord. Helaas, geen telefoon in de tas. Het leek mij namelijk beter dat ik helemaal geen reden zou hebben om op mijn telefoon te kijken, aangezien ik mijn telefoon regelmatig in mijn handen heb en dan toch zou gaan kijken schatte ik vooraf in. Dus al die mooie gerechten, de selfie met Jerry en de compliment twitterberichtjes voor de kok en het personeel komen later. Ik heb mijn telefoon uit voorzorg uit gedaan zodat ik niet in de verleiding zou komen.

Zaterdagochtend werd ik vroeg wakker en om half negen zat ik met Jerry bij Espressobar Maling op het terras, zonder telefoon. Bij Primera kocht ik een paar tijdschriften, dan zouden de momenten van verveling leuker worden. Dat was van korte duur, omdat ik de Linda had gekocht, waar veel plaatjes in staan, was ik om half elf klaar met het blad en had het van voor naar achter gelezen.

Later die dag zijn we naar de Woonboulevard Zwolle op de Voorst gereden, we hebben een nieuw matras nodig. Bij een paar winkels rondgekeken en ons oog (en lichaam) viel op een best wel prijzig matras, maar wat lag het lekker. Normaal gesproken Google je dan online en ga je kijken of de slaapspecialist je niet een poot uitdraait, maar we konden niet Googlen. Lekker belangrijk ook, wij willen goed slapen en zijn goed geholpen, dus hebben we het gekocht op de blauwe ogen van de verkoopster. We hadden ook na het weekend kunnen beslissen, maar vonden het ook wel prima zo. Als je online gaat zoeken kost dat tijd, je kan waarschijnlijk maximaal 100 euro besparen in een webshop en hebt dan niet de persoonlijke aandacht van de Zwolse winkelier ervaren. Dus voelde dit als een goed aankoopbesluit. 

Ik word sowieso afgeleid bij het browsen, veel te veel prikkels en veel te veel leuke linkjes. Ik ben op zoek naar een matras en boek vervolgens tickets voor een tof concert, beide ontspanning dat dan weer wel;-)

Zondag de laatste dag van mijn experiment, het bevalt eigelijk goed, niet standaard de telefoon in je hand, soms uit verveling, uit gewoonte of omdat je iets op wilt zoeken. Geen tientallen Whatsapp berichtjes, geen riedeltje langs de apps die je vaak bezoekt, geen mail die je zogenaamd moet checken en het feit dat de telefoon uit staat is relaxed. Een heerlijke lazy sunday, met een bezoek aan Jerry’s nichtje, zonder de gebruikelijke foto’s en savonds voetbal kijken. 

Al met al viel het offline zijn mij voor deze dagen in het weekend niet heel zwaar, dat gold ook voor mijn partner.

Vooral even snel iets opzoeken, een postje van iets leuks of bijzonders, iemand even vragen hoe het gaat enzovoort was even wennen.  

Of ik het doordeweeks ook een keer wil proberen? Dat vind ik lastig om te zeggen, het lijkt mij als zelfstandig ondernemer namelijk lastig. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is mijn netwerk, offline en online. Voor een aantal concepten gebruik ik social media als middel. Bij afspraken met opdrachtgevers of mensen uit mijn netwerk waar ik mee samen werk die appen dat ze later op een afspraak verschijnen of zelfs niet komen, opdracht verzoeken die je niet kan beantwoorden, vragen van opdrachtgevers over een klus, een samenvatting schrijven, scholen voorlichten, enzovoort dat lijkt mij lastig.

Dat het wel kan heeft Johan van Houten (Digiminderen) bewezen, hij ging een jaar lang offline en vertelde daar onlangs over tijdens de Club Cele Tegenlicht meet up Offline als luxe. Of ik het kan en wil? Contact maken en met name in het echt contact maken is onderdeel van wie ik ben en waarom ik doe wat ik doe, daar helpt de smarthpone soms bij om mensen te zoeken of te benaderen om vervolgens echt met elkaar in gesprek te gaan.

Ben jij wel eens offline gegaan? Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen! 

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2016 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing