Miss Van aka Vanessa Castex

gooitz » Miss Van aka Vanessa Castex

Foto: via Sixand5

Meestal als het over graffiti gaat, dan wordt er geschreven of gesproken over de mannelijke artiesten. Onterecht wat ons betreft. Er zijn namelijk een aantal vrouwelijke artiesten die tot de beste van de wereld behoren. We willen jullie aan één van de eerste vrouwelijke graffiti- artiesten voorstellen. Haar echte naam luidt Vanessa Alice Bensimon (aka Vanessa Castex) geboren in Toulouse in 1973, haar artiestennaam is Miss Van.

Foto: via Arrestedmotion

Geïnspireerd door haar vrienden die vooral hun naam taggen, start ze begin jaren ’90 in de straten van Toulouse met erotische vrouwenfiguren. Op haar 18e vormt ze samen met Mademoiselle Kat de Hanky Panky Girls en samen maken ze veel werk in Toulouse. Haar characters die ze in het begin van haar carrière maakt zijn vooral zelfportretten. Ze heeft er bewust voor gekozen niet haar naam te schrijven, maar ‘haarzelf’ te vertegenwoordigen door haar figuren.

 

Foto: via Sixand5

 

Ze verhuist van Toulouse naar Barcelona, waar op iedere straathoek in het oude centrum haar herkenbare en prachtige werk terug te vinden is. In tegenstelling tot haar graffiti collega’s schildert ze met Acryl in plaats van spuitbus. Ook dat maakt wat haar werk onderscheidt met de andere artiesten.

Ze wil met haar werk op een andere manier provoceren, ze schildert bijvoorbeeld een sexy character op een ongeschikte plaats om reacties uit te lokken. Ze vindt tegelijkertijd ook dat het schilderen in de openbare ruimte meer mensen de kans biedt om haar kunst te zien.

Gooitz was onlangs in Berlijn en bezocht “Berlin Wall Freedom Park. Een plek waar in 2011 “The big write the wall event” plaatsvond om na 20 jaar de val van de Berlijnse muur te herdenken. Miss Van heeft daar ook aan bijgedragen en haar werk is nog steeds te bezichtigen. Zeer de moeite waard om te bezoeken.

Foto: Gooitske Zijlstra

Van 9 mei tot en met 1 juni 2014 exposeert Miss Van in Stolen Space Gallery in Londen met haar show: Glamorous Darkness.

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2014 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing