De burgemeester van grote steden als super hero met magische krachten?
Woensdagavond 1 oktober werd er weer een interessante meetup georganiseerd door Tegenlicht: “De macht aan de stad.” Naar aanleiding van de tv-uitzending zondag jl. Er werd onder andere met Kasper Verkaik, de maker van de uitzending, gediscussieerd over hoe dan en wie en wanneer. Zijn documentaire is tot stand gekomen naar aanleiding van het boek “If mayors ruled the world: dysfunctional nations, rising cities” van Benjamin Barber, met zijn Interessante visie op het oplossen van problemen.
“Let’s give them more control over global policy. Barber shows how these “urban homeboys” are solving pressing problems on their own turf — and maybe in the world. ”
Net als alle andere discussies weet niemand precies hoe en ga je met een vol hoofd naar huis en hebt weer heel veel stof tot nadenken, want een burgemeester als super hero?
Ik weet het niet, als je bedenkt dat er op het platteland al heel veel zaken geregeld worden. Op het gebied van burgerparticipatie kunnen steden best nog wat leren van plattelandskernen. Dus speelt het niet alleen de grote stad, met de burgemeester die vaak veel zichtbaarder zijn dan de burgemeesters van kleine gemeenten, maar juist ook in de klein kernen waar Noaberschap heel erg leeft.
Bloomberg Mayors Challenge 2014
Femke Haccoû aanwezig om te vertellen over de Mayors Challenge, waar zij begin dit jaar in Pakhuis de Zwijger een meetup voor georganiseerd: “Help Burgermeester van der Laan én de stad Amsterdam aan het beste idee!” Op de meetup in Amsterdam zijn in totaal 71 ideeën bedacht.
Mike Bloomberg, oud burgemeester van NYC, heeft deze challenge wereldwijd opgezet om burgemeesters van steden letterlijk uit te dagen om met goede ideeën te komen.
Het gave van dit concept was, dat het de bedoeling is dat de winnende ideeën die in een stad zijn bedacht doorgegeven worden aan andere steden. Dus eerst in competitie met elkaar voor het beste idee en daarna samenwerken om het idee groter en beter te maken.
Amsterdam zat niet bij de vijf winnende steden, maar wel bij de 21 beste steden en is in juni naar Ideas Camp afgereisd om te strijden voor een finaleplaats.
de groene junk
Een van de 71 ideeën die uit de meetup tot stand is gekomen heet de ‘groene junk.’ Je vindt ze op het terras van Pakhuis de Zwijger. Waarom ze zo heten? De plantjes zijn verslaafd aan CO2.
Inspiratie blog
- algemeen (79)
- blind boxed art (1)
- de genereuze stad zwolle (14)
- eigen concepten (31)
- eten en drinken (5)
- helden (6)
- inspiratie (46)
- kindperspectief (4)
- klantbeleving (19)
- kunst (25)
- mode (4)
- muziek (4)
- organische gebiedsontwikkeling (30)
- placemaking (27)
- quotes (2)
- reizen (10)
- retail (11)
- schone ijssel (3)
- spontane stad (40)
- stad op ooghoogte (8)
- wonen (5)