city at eye level kids DELTACONGRES 2022

gooitz » city at eye level kids DELTACONGRES 2022

Dit voorjaar mocht gooitz samen met Linda Nugter Advies het kindperspectief introduceren bij de NOVI van Regio Zwolle.  Op 17 februari 2022 werden de video’s van het interview met Deltacommissaris Peter Glas en watergezant Henk Ovink tijdens het NOVI Congres van Regio Zwolle vertoond en met enthousiasme ontvangen door de aanwezigen.

Te weinig, te veel en te vies
Met 50 leerlingen van de Kwadraatafdeling van Kindcentrum de Akker uit Meppel ging speciaal watergezant Henk Ovink in gesprek over te weinig, te veel en te vies water. Te weinig water is bij het schrijven van deze blog een heel actueel onderwerp. Henk reist als watergezant over de hele wereld werkt aan water. Bekijk hier de video die door Martijn van Hese is gemaakt. Henk deed een belofte om terug te komen in 2022 en dat gaat in het najaar gebeuren. De kinderen denken na hoe in hun eigen leefomgeving voorbeelden te vinden zijn die bij de thema’s te weinig, te veel en te vies water passen. Als Henk de volgende keer bij hen terug komt om het daar over te hebben, bestaat de mogelijkheid dat er een project wordt opgezet. Dat zou te gek zijn.

Klimaat en klimaatverandering
Daarover ging Pjotr (10 jaar) en Landelijke Deltacommissaris Peter Glas met elkaar in gesprek. Peter geeft adviezen aan overheden op het gebied van klimaatadaptatie, water, waterveiligheid, en bijvoorbeeld hoe je voldoende zoet water houdt voor de landbouw, natuur en industrie. Bekijk hier de video van het gesprek tussen Pjotr en Peter (eigenlijk ook Pjotr;-).

Één van de vragen van Pjotr was of de deltacommissaris ook rekening houdt met kinderen. “We moeten naar de toekomst kijken, dat betekent zelfs dat we tot drie generaties verder kijken en we kijken vandaag al wat er dan nodig is.”

 

Deltacongres
De deltacommissaris initieert elk jaar het nationaal Deltacongres voor iedereen die professioneel betrokken is bij (de uitvoering van) het nationaal Deltaprogramma en binnenkort vindt het Deltacongres plaats op 10 november in Haarlem.

Kindperspectief op het Deltacongres
Voor deze gelegenheid hebben Peter Glas en zijn team besloten om om jongeren aan het woord te laten, waaronder Pjotr (10 jaar) waar Peter eerder dit jaar voor het Regio Zwolle Congres een gesprek mee had.
In augustus en september gaan deze jongeren op verschillende interessante plekken in Nederland met projectleiders van bijzondere projecten rondom klimaat en klimaatverandering in gesprek.

Dinsdag 17 augustus 2022 vond het gesprek tussen Pjotr en Wop Schat, projectleider van Rijkswaterstaat voor De Afsluitdijk, plaats op de afsluitdijk bij Den Oever over waterveiligheid en klimaat. Het gesprek is opgenomen en zal binnenkort op het Deltacongres vertoond worden waar we ook aanwezig zullen zijn en nogmaals het kindperspectief zullen benadrukken. Super gaaf dat het kindperspectief hier een rol krijgt.

Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk geopend. Voor mij is het een magische plek, waar zoet en zout water belangrijk zijn en waar mensenhanden aan te pas zijn gekomen om de verbinding tussen Noord Holland en Friesland tot stand te brengen met respect voor flora en fauna én waterveiligheid.

 

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2022 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing