OG Plastic Plukkers wint zesde Waste battle

gooitz » OG Plastic Plukkers wint zesde Waste battle

OG PLASTIC PLUKKERS WINT DE ZESDE EDITIE VAN DE WASTE BATTLE!

Jonge creatieve geesten bedenken oplossing voor zwerfafval in het water

Wat was het een strijd! Maar liefst 13 teams van 3 scholen van het voortgezet onderwijs uit Sneek deden mee tijdens een spannende finale van de Waste Battle. De teams van CSG Bogerman, Aeres en RSG Magister Alvinus Sneek pitchten hun idee voor de volle zaal én aan 5 juryleden. Nico, Thijs, Fedde, Wessel en Niels van team OG Plastic Plukkers (een team van RSG) werden gekozen door de jury als winnaar. Hun plakkende hars-muur op wieltjes waar tijdens evenementen plastic aan geplakt kan worden, om zo een kunstwerk te worden, vond de jury niet alleen zeer creatief maar ook nog eens goed uitvoerbaar. Wethouder en tevens juryvoorzitter Michel Rietman overhandigde hen een bokaal en een cheque. Met dit geldbedrag mogen ze het idee dit jaar gaan uitvoeren.

Op de foto: Nico, Thijs, Fedde, Wessel, Niels van team ‘OG Plastic Plukkers’ van RSG Magister Alvinus. Ze maakten een schaalmodel van een verrijdbare muur waarop hars zit. Daartegen kunnen mensen (op evenementen) hun plastic afval ‘plakken’, zodat er een kunstwerk ontstaat.

Ideeën nodig tegen zwerfafval in water
De Waste Battle, die dit jaar voor de zesde keer plaatsvond, is een initiatief van Gooitske Zijlstra. Het thema van deze editie was zwerfafval en water. “Daar zijn echt creatieve ideeën voor nodig. Want gemeentes hebben moeite om met de middelen die ze nu hebben het water schoon te houden,” zegt Zijlstra. Afgelopen najaar vonden de voorrondes plaats op de scholen. Na het winnen van de publieks- en juryprijs mochten 13 teams, hun idee tijdens de finale voorleggen aan de jury. “De Waste Battle is een mooie vorm van onderwijs waarbij je meerdere vakken inzet. De leerlingen denken niet alleen na over een oplossing maar gaan ook echt aan de slag om het idee te maken. In de tussentijd worden ze zich er bewust van dat het afval echt een probleem is en dat ze daar ook zelf een steentje aan bij kunnen dragen om het beter te maken. Ik vond de creatieve oplossingen en pitches heel sterk bedacht en uitgevoerd,” vertelt wethouder Michel Rietman enthousiast.

Jury
De finale van de Waste Battle werd dit jaar in de Noorderkerkzaal van Theater Sneek gehouden. In de jury dit jaar zaten afgevaardigden van Jumbo Kooistra Supermarkten, Circulair Friesland en de gemeente Súdwest-Fryslân.

“Hoe voorkomen we dat zwerfplastic in het water komt?”
In deze editie van de Waste Battle Sudwest-Fryslan vragen we aandacht voor zwerfplastic, een groot probleem voor de natuur en mensen. Vanaf het moment dat het wordt weggegooid en in de gracht waait. Het vervolgens in de meren komt en in de zee beland. Op een gegeven moment wordt het plastic zo klein omdat het afbrokkelt en de vissen het als eten zien en als wij de vissen eten het ook in onze maag terecht komt. Dat willen we voorkomen, maar hoe?

We hebben jullie hulp nodig!
In de video:
Michel Rietman – wethouder afval- en waterbeheer
Dirk Soepboer – Team Schoon
Gurbe Wiarda – Suver Skjin
Freerk Visserman – binnenvisser Heeg
Video en presentatie: Martijn van Hese
Ondertiteling: Proza Smit
Opdracht: Waste Battle

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2024 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing