UN-Waterconference NYC

gooitz » UN-Waterconference NYC

HENK EN KWADRAAT A ONLINE IN GESPREK OP DE UN-WATER CONFERENCE 2023 NYC

Donderdagochtend 23 maart, Kwadraat A, de klas van meester Gert, zijn de vragen voor Henk Ovink aan het voorbereiden en speculeren hoe laat het is in New York City. De stad waar hij al een paar weken de voorbereidingen van de tweede UN Water Conference van United Nations ooit gehouden maakt.

Ding Dong, daar is Henk en het is stipt 07.00 uur New York tijd en 12.00 uur Meppel tijd. Hij laat ons zien dat de vlaggen bij het UN gebouw nog niet gehesen zijn en hij laat ons weten dat dit elk moment kan gebeuren. Hoe gaaf is het dat we live met Henk Ovink de eerste Watergezant van Nederland elkaar online ontmoeten!

[Henk loopt hier naar de ingang van het UN gebouw in NYC)

De kinderen van Kwadraat A hebben wat vragen voorbereid en de introductie hoeven we niet te doen, want Henk heeft de kinderen van Kwadraat A al meerdere keren live gezien. En ze weten heel goed waarom Henk in New York is. Samen met Linda Nugter hebben we een proces begeleidt om oplossingen te vinden voor ’te vies’, ’te veel’ en ’te weinig’ water. Hét onderwerp van de conferentie. Op de illustratie zijn de ideeën verbeeld die de kinderen hebben bedacht voor de drie opgaven.

 

[illustratie ideeën leerlingen Kwadraat A door Jerry van der Bol]

Het regende goede vragen en de kinderen zaten gekluisterd naar het Digibord te kijken terwijl Henk alle vragen stuk voor stuk en met veel enthousiasme beantwoorden. Zo gaaf hoe hij de tijd neemt, dat waarderen we zeer.

“Heb je al wat bereikt?” Vraagt één van de leerlingen aan Henk Ovink die zijn scherm deelt en laat zien dat er al heel veel acties zijn opgeschreven en de tweede dag moet nog beginnen. De kinderen zijn blij verrast het getal te zien. ” We zijn benieuwd hoeveel het uiteindelijk zijn geworden, maar dat er werk aan de winkel is zoemt door de hele klas. De actie agenda water staat centraal tijdens de conferentie.

 

‘Water is a fundamental part of all aspects of life.’

 

[Henk laat ons zijn scherm zien met dan al 642 acties!!]

“Kun je de Nederlandse vlag vinden?” Henk zoekt tussen alle vlaggen van alle landen aangesloten bij de United Nations en dat zijn er heel veel.

“Heb je onze ideeën laten zien?” Henk vertelde dat de ochtend vooraf de conferentie heeft gedaan en dat vonden de mensen met wie hij sprak heel inspirerend. We zijn natuurlijk benieuwd of er mensen zijn, die de ideeën een stap verder kunnen brengen. De kinderen hebben nagedacht over ’te vies’ ’te veel’ en ’te weinig’ water.

“Heb je de koning ook een hand geschud? Oh wacht, schud je de koning wel een hand? En hoe spreek je de koning aan?” Omdat Henk op dat moment in de grote conferentiezaal staat laat hij gelijk zien waar de koning heeft gezeten en dat vinden de kinderen natuurlijk top.

[De stoel van Koning Willem Alexander vertelde Henk aan Kwadraat A]

En zo ging dat nog een poosje door. We bedanken Henk ontzettend voor zijn tijd en terwijl hij al een aantal keren in het Engels is aangesproken tijdens de meeting zwaaien we hem uit en wensen hem onwijs veel succes. Ook met alles wat na het congres in goede banen moet worden geleid.

 

Kijk hier de video die Martijn van Hese, Linda Nugter en ik vorig jaar maakten met Kwadraat A en B in opdracht van Regio Zwolle deze gave video, dat was onze eerste ontmoeting met Henk Ovink.

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2023 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing