fiets innovatie centrum

gooitz » fiets innovatie centrum

In de zomer van 2014 heb ik een verkenning naar draagvlak verricht voor Gemeente Zwolle in Hanzeland (Spoorzone) Zwolle. Ik heb toen veel stakeholders uit dat gebied gesproken en ben bij partijen buiten Zwolle op bezoek geweest. Die laatste waren vooral partijen die met organische gebiedsontwikkeling en transformaties bezig waren of zijn.
Hanzeland heeft in potentie de kansen om een levendige wijk te worden. Maar wat moet er gebeuren om de wijk te vitaliseren en aan welke duurzame processen moet er worden gewerkt voor een levendig Hanzeland? Wat moet er in de openbare ruimte gebeuren en de bebouwde omgeving en hoe kunnen we de sociale cohesie in het gebied beter maken?

funding
Zowel in het traject van verkenning, de tussenliggende tijd tot dit moment en nu, trek ik samen op met Tim Vredeveld van Gemeente Zwolle. We gaan onderzoeken hoe we de dynamiek op gang kunnen brengen, door partijen in co-productie te laten werken aan projecten die bijdragen aan het proces. We gaan het experiment aan om te kijken en te ervaren wat mogelijk bij zou kunnen dragen aan de vitalisering van het gebied.

In de periode na de verkenning die in september 2014 was afgerond, zijn Tim en ik op zoek gegaan naar funding voor het experiment, want de huur van een pand, uren, programmering en materialen zijn nodig om het experiment mogelijk te maken. Na twee afwijzingen van fondsen hadden we uiteindelijk in februari 2015 resultaat en hebben we een bedrag uit het fonds Duurzaam ontwikkelen Overijssel toegekend gekregen. Dat bedrag was naast de inleg van een aantal betrokken en geïnteresseerde partijen genoeg om van start te gaan, alleen was een plek de grootste uitdaging.

Uiteindelijk heeft Gemeente Zwolle, dankzij de bereidheid van NS, een goede overeenkomst voor ons kunnen sluiten. Vanaf 1 juni 2015 hebben we de sleutel van het pand Lübeckplein 68 in Hanzeland en betalen we een kleine huurprijs. Onder voorbehoud zitten we er een half jaar, met de afspraak dat we eruit gaan als er een huurder komt. We doen dat niet alleen, want alleen ga je snel, maar samen kom je verder. De partijen betrokken bij de verkenning en vele nieuwe partijen doen mee.

wat gaan we dan doen?
In de eerste week van juni 2015 heeft architectengroep Raumspielkunst een week gewerkt aan het Lübeckplein. Ze hebben veel stakeholders uit de wijk uitgenodigd en zijn het gesprek aangegaan op speciale inloop avonden. Ze zijn de wijk ingegaan en hebben met een andere blik naar de wijk gekeken. Dankzij ons netwerk waren ook de partijen betrokken die in de verkenning mee hadden gewerkt. De komende periode werkt Raumspielkunst hun bevindingen uit en gaan wij mogelijk met een aantal quick wins aan de slag.

foto gooitz

foto gooitz

Daarnaast zijn er contacten met allerlei partijen die willen werken aan projecten die raakvlakken hebben met ons doel. Heb jij ideeën waar je aan wilt werken aan het Lübeckplein? Dan horen we graag wat je plan is en bekijken wij of het aan de enige twee voorwaarden voldoet die wij daaraan stellen:

  1. Het draagt bij aan de vitalisering van Hanzeland
  2. Het is in co-productie

fietsinnovatie Zwolle
Eén van die partijen die ons benaderd heeft is Zwolle Kampen Netwerkstad en Zwolle Fietsstad 2014. Deze partijen willen onderzoeken of in Zwolle een fiestinnovatie centrum zou kunnen worden ontwikkeld, wat dat zou moeten zijn en met wie. Daarom vond op woensdag 1 juli een brainstorm plaats op Lübeckplein 68. Met zo’n 20 verschillende partijen bij elkaar hebben we nagedacht of er draagvlak is voor een Fietsinnovatiecentrum in Zwolle, waarom, hoe en welke vorm dat zou kunnen krijgen. Het werd een levendige discussie en de inspiratie en ideeën vlogen over de tafel.

Het pand is voorlopig beschikbaar tot november 2015 en hebben we in twee groepen gebrainstormd over wat je op Lübeckplein 68 op korte termijn en lange termijn zou kunnen doen. Wat is haalbaar.

Deze eerste brainstorm was een eerste goede aanzet, met als resultaat een mooie oogst waarmee we de komende maanden verder gaan.

Deelnemende partijen aan de brainstorm: Mobicom, Cycloon, Gemeente Zwolle, Studio Menta, Jan Kuipers Nunspeet, Deltion College, Afdeling Mobiliteit Windesheim, Velowland, Salland Electronics, Go to grow, Cibap, Cortina, Kruitbosch, Provincie Overijssel, Royal Haskoning, Zwolse Fietsersbondgooitz en een mooie groep studenten en trainees.

Heb jij ideeën voor een fietsinnovatie centrum in Zwolle? Wil je meedoen in de vervolgstappen? Stuur dan een mail naar Gooitske Zijlstra.

Klik hier als je meer wilt weten over het project >>

 

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2015 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing