Januari 2019, de start van het experiment en onderzoek op Buitensporig Zwolle. Onder de Zwollenaren bekent als de ‘oude Bruna’ in het historische stationsgebouw. Onze ambitie is om met driehonderdvijfenzestig programmamakers elke dag een ander programma aan te bieden. We hebben dat aantal niet gehaald, dat neemt niet weg dat we met meer dan vijftig initiatiefnemers hebben samengewerkt die behoorlijk wat dagen programma hebben verzorgt. Daarmee zijn we ontzettend blij en is ons experiment wat ons betreft al geslaagd!
Wachtverzachten
Initiatiefnemers kregen van ons de opdracht om binnen het thema aangenaam wachten hun initiatief te programmeren en met een ‘Wachtverzachter’ te komen waardoor de mensen op Station Zwolle een prettige wachttijd ervaren. Ook hebben we met ons eigen team geprogrammeerd, alle typen onderwijsinstellingen betrokken, van vier tot circa zesentwintig jaar. We hebben naast onderzoek op en rond de plek volgens de Placemaking Methodiek ook een klein onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen wachten en wat ze nodig hebben om warm te wachten. Dat heeft enorm veel input opgeleverd, zo’n 500 mensen hebben een kaartje ingevuld.
Onderzoek
We hebben parallel geprogrammeerd én onderzoek gedaan naar de betekenis van de plek. Meer dan honderd mensen hebben onder begeleiding van Buitensporig Zwolle onderzoek gedaan naar de gelaagdheid en betekenis van de plek. Om zo voor korte en lange termijn een aantal uitgangspunten te formuleren waarmee de plek een betere plek voor mensen kan worden. Met verschillende doelgroepen hebben we het gebied verkent met een mix van twee methodieken. Als eerste de methodiek Placemaking en als tweede hebben we deep mapping toegepast die Arita Baaijens introduceerde. Over de sterke band tussen ons en de plek waar we wonen vind je vrijwel niets terug op een gebiedskaart. Wat heeft een plek te vertellen? Dat heeft geresulteerd in een aantal mooie inzichten en conclusies die we in opdracht van NS en gemeente Zwolle verder hebben uitgewerkt in een advies.
Jane Jacobs
Zij is grondlegger van de placemaking methode en filosofie én beweging. Het idee achter placemaking is ontstaan in de jaren ’60. Toen urban activist Jane Jacobs en urban writer William H. Whyte baanbrekende ideeën over het ontwerpen van steden publiceerden in het boek ‘The death and life of great American cities’ . Een stad is niet bedoelt voor auto’s en winkelcentra, maar voor mensen. En om met die mensen levendige wijken en uitnodigende openbare ruimten te creëren. Jacobs pleitte voor het claimen van straten door de inwoners (citizen ownership) en Whyte benadrukt essentiële elementen voor het creëren van sociale cohesie in de openbare ruimte.
Hier lees je meer informatie over Jane Jacobs.
Samenwerken om betere plekken voor mensen te maken? Daar staat gooitz voor open dus bel [+31 (0)6 143 9 11 16] of email voor meer informatie.
Kijk voor informatie over placemaking op de website van Project for public Spaces
Kijk voor foto’s en verhalen op de Facebookpagina Buitensporig Zwolle
Bekijk het artikel van de Stentor waar een interview in staat met onze opdrachtgever Earde Jepma
Inspiratie blog
- algemeen (79)
- blind boxed art (1)
- de genereuze stad zwolle (14)
- eigen concepten (31)
- eten en drinken (5)
- helden (6)
- inspiratie (46)
- kindperspectief (4)
- klantbeleving (19)
- kunst (25)
- mode (4)
- muziek (4)
- organische gebiedsontwikkeling (30)
- placemaking (27)
- quotes (2)
- reizen (10)
- retail (11)
- schone ijssel (3)
- spontane stad (40)
- stad op ooghoogte (8)
- wonen (5)