dubuffet

gooitz » dubuffet
De Franse kunstenaar Jean Dubuffet raakt mij en maakt mij blij. Ik vind vooral zijn 3-dimensionale werk heel erg mooi en interessant. Vooral omdat hij toelaat dat je als bezoeker aan het werk mag voelen, erop kan zitten en in en op mag bewegen. In tegenstelling tot de meeste kunstwerken die je juist van een gepaste afstand moet bekijken. Mensen hebben toch de neiging om er toch even aan te zitten terwijl we weten dat dat niet “mag”.

Foto: ADAGP

Dat vind ik juist het toffe van Dubuffet zijn werk. Ik heb het genoegen gehad om drie van zijn kunstwerken op drie verschillende plaatsen in de wereld te zien en aan te raken. Het gevoel dat je er even mag spelen, zodat je veel langer naar een kunstwerk kijkt en het echt beleeft en in mijn geval ook langer aandacht hebt voor het kunstwerk. De kunstwerken die ik heb gezien en ervaren hebben veel indruk gemaakt. Dat heeft ook alles met de omgeving waarin het is geplaatst te maken.

Art Brut
Dubuffet had een grote belangstelling voor tekeningen van kinderen, geestelijk minder begaafden en gedetineerden. Hiervan legde hij een grote verzameling aan. Hij noemde deze kunst Art Brut (raw art). Later werd het werk van Dubuffet en dat van zijn volgers aangeduid met deze term. In de jaren 60 ging Dubuffet met plastics werken en werd zijn werk 3-dimensionaler.

Jardin d’Émail – Kröller-Müller Museum Otterlo
In Nederland vind je werk van hem in het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Hij vervaardigde voor het Beeldenpark het kunstwerk “Jardin d’Émail” (1973), een voorbeeld van environment-art. Environment-art wordt gezien als een stroming van de conceptuele kunst.

Foto: Gooitske Zijlstra - Jardin d'Email Kröller-Müller Museum

Jardin d’hiver – Georges Pompidou Centre Parijs
Pompidou heeft een prachtig kunstwerk van Dubuffet, ik heb er een poos “ingezeten” en verwondert over alles wat je ziet, de zwarte lijnen, de vorm en het gevoel dat het heel bijzonder is om onderdeel uit te maken van een Dubuffet kunstwerk.

Foto: Dubuffet Foundation Jardin d'hiver - Georges Pompidou Centre Parijs

Foto: Gooitske Zijlstra Jardin d'hiver - Georges Pompidou Centre Parijs

Groupe de 4 arbres – Chase Manhattan Plaza NYC

Vlakbij Ground Zero, in Lower Manhattan, vind je het kunstwerk Groep van 4 bomen, een fantastisch kunstwerk in de openbare ruimte. Het is een gigantisch kunstwerk, al lijkt het wel mee te vallen op de foto.

Foto: Gooitske Zijlstra - Dubuffet group of 4 trees Lower Manhattan NYC

Over de relatie tussen cultuur en kunst zeg Dubuffet dat het bij kunst om creatie gaat, het proces. En bij cultuur gaat het over iets wat af is, iets wat is geweest. Hij vindt dat een kunstenaar nieuwe dingen moet ontdekken en maken en niet iets moet maken wat bevestigd wat al is gedaan.

“For me, insanity is super sanity. The normal is psychotic. Normal means lack of imagination, lack of creativity” – Jean Dubuffet (1901-1985)
 <<Kijk hier voor meer informatie over kunstenaar Jean Dubuffet>>  

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2014 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing