diy urban design

gooitz » diy urban design

Vrijdagmiddag liep ik door de Tijlpassage in Zwolle. Deze passage verbindt de brede Melkmarkt met de Voorstraat in het hart van de oude binnenstad. Je loopt als het ware onder een pand door waar vroeger de Rabobank in was gevestigd. Regelmatig neem ik deze passage om een stuk van de Melkmarkt af te snijden.

Tijlpassage Zwolle (foto gooitz)

Pand op de hoek van de Tijlpassage - Melkmarkt (foto gooitz)

Het pand van de oude bank is heel groot (zie bijgaande google satelliet foto) en bestrijkt een groot deel van de Melkmarkt aan de ene en de Voorstraat aan de andere kant. Wat nog schrijnender is het staat al heel lang leeg en is lelijk aan de buitenkant door ingegooide ramen. Deze worden vervolgens dichtgespijkerd met hout.

Tijlpassage Zwolle (foto gooitz)

het voormalige bankgebouw

tijdelijke verhuur
Zelf woon ik sinds 2007 in de binnenstad en toen was het al niet meer een bank herinner ik mij.

In 2008 starte ondernemer Sander Dol (ZòXander en Koperen Kees) het tijdelijke restaurant EVEN in het toenmalige antikraakpand. EVEN sloot 28 februari 2010 haar deuren. In de berichtgeving die ik daarover vindt staat dat de sloop in de loop van 2010 gestart zou worden. In die tijd werden andere ruimtes in het oude bankgebouw verhuurd aan tijdelijke huurders, die in 2010 ook allemaal moesten vertrekken vanwege de voorgenomen sloop.

verbouwen of niet verbouwen dat is de vraag
Op de site van de DLH Groep staat dat 13 oktober 2009 een bouwvergunning is afgegeven voor de voormalige bankenlocatie aan de Melkmarkt. En wordt door DLH herontwikkeld tot 28 appartementen, ± 3000 m2 bvo winkels, een grand café en een ondergrondse (openbare) fietsenstalling voor circa 500 fietsen.

ontwikkeling staat stil?
Ruim een jaar geleden hebben een aantal ondernemers rond de Melkmarkt een groot geveldoek aan een deel van de Melkmarktzijde laten plaatsen. Het verbloemt de vervallen leegstand en de tot nu toe niet in gang gezette herontwikkeling van de gebouwen.

Geveldoek Melkmarkt, ingang Tijlpassage rechts (foto via servicepoint.nl)

Ondertussen is het juli 2014 en tot op de dag van vandaag is er nog niets met het pand gebeurt en het vervallen uiterlijk lokt vernielingen uit. Je zou toch denken dat het nu wel eens tijd wordt om actie te ondernemen, al zou dat betekenen dat tijdelijk gebruik zou worden toegestaan. Al was het alleen maar om meer levendigheid en reuring te krijgen.

diy urban design
Onlangs tipte Hanzelab collega Erik van der Spek mij met een filmpje over  DIY Urban Design.

Kunnen we niet met een aantal mensen nadenken hoe we met dat gegeven de Tijlpassage een nice place to walk maken als start voor de spontane stad?

Helemaal omdat het gebouw nog steeds niet is gesloopt en het zo zeker niet bijdraagt aan de meest gastvrije stad die we allemaal ambiëren.

Do-It-Yourself Urban Design
‘Improving’ the City through Unauthorized, Creative Contributions

<<lees hier meer over diy urban design>> 

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2014 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing