aangenaam wachten

gooitz » aangenaam wachten

Als een plan werkelijkheid wordt dan ga ik aan, Buitensporig Zwolle is zo’n plan. April 2018 werd ik uitgenodigd door Earde Jepma (NS Stations) en Anton Tuinman (gemeente Zwolle) voor een meeting met meerdere culturele instanties uit Zwolle. De vraag die werd gesteld was wat zou jij doen als je de sleutel van de ‘oude Bruna’ krijgt in het monumentale pand van station Zwolle? Wat een gave vraag dacht ik toen. Er kwam die middag geen antwoord, maar mijn placemaking hart ging sneller kloppen. Op weg naar huis bedacht ik ook dat het een mooie vraag voor Club Cele zou kunnen zijn. Zo gezegd zo gedaan.

Ontwerpatelier mei 2018      
“Hoe zorg je dat de centrale ruimte in de monumentale stationshal gaat leven, onderdeel van de stad wordt en een plek waar je graag komt, bent, verblijft, ontmoet, wacht, ontdekt, ontspant.……. Een (t)huiskamer van Zwolle op een plek waar veel beweging is.”

Met deze vraag organiseren NS Stations, gemeente Zwolle, De Stadsbeweging & ZAP in samenwerking met Club Cele een ontwerpatelier voor de buurt, belangstellenden en reizigers met frisse ideeën.

Buitensporig leuk! 
Uiteindelijk heb ik mijn Club Cele pet tijdens het tweede atelier in juni afgezet en ben aangehaakt bij de groep van Jerry van der Bol, Ivar van Veen en Sander Groenink en dat was erg leuk. Mede omdat het placemakinghart sneller ging kloppen van de mogelijkheden op die plek.

Na het tweede ontwerpatelier zijn we begin juni gelijk verder gaan brainstormen en werd het concept zoals het nu is met input van de twee sessies met belangrijk aandeel van de mannen aangevuld met een aantal andere ideeen. We hebben daarna Saar van der Spek uitgenodigd om mee te doen en het eerste concept verder vorm gegeven. Eind juli reageerde NS Stations positief op het idee en ‘kregen’ we de sleutel. De vakantie zat er vervolgens tussen en eind september was stichting LocoMotief een feit. Jerry van der Bol heeft ons logo gemaakt.

 

Uitnodiging Sneakpreview Buitensporig 
De afgelopen maanden hebben initiatiefnemers van Buitensporig Zwolle – Jerry van der Bol, Sander Groenink, Saar van der Spek, Ivar van Veen en Gooitske Zijlstra – achter de schermen veel werk verzet om van de leegstaande ‘oude Bruna’ in de Zwolse stationshal een ontmoetingsplek te maken waar het voor reizigers en passanten aangenaam wachten is.

Het werk vordert gestaag en binnenkort opent Buitensporig voor de eerste keer haar deuren om NS-personeel en andere betrokkenen en belangstellenden een sneakpreview te geven van wat er het komende jaar gaat gebeuren op deze plek. We nodigen u van harte uit een kijkje te komen nemen op 16 januari 2019. Wij zorgen voor een hapje en een drankje en tijdens deze sneakpreview laat Buitensporig Zwolle meer van de plannen zien en lanceert zij de gloednieuwe website, vanaf 16 januari aanstaande te vinden op: www.buitensporigzwolle.nl waar je vanaf die datum ook jouw programma voor één dag aan kunt melden! 

En daarna?
Het doel is om in Buitensporig Zwolle het hele jaar iedere dag een ander programma neer te zetten. Een programma voor de wachtende reiziger, het spoor-, stations- en treinpersoneel, de passant, de buurtbewoner, de Zwollenaar. 365 dagen en 365 programma’s. Muziek, theater, debat, lezingen, minicolleges, exposities, filmvertoningen, huiswerkbegeleiding… Het kan allemaal. En nog veel meer!

Natuurlijk programmeert Buitensporig Zwolle dat niet alleen, dat doet zij samen met ondernemers, bewoners, onderwijsinstellingen kunstenaars en bedrijven en misschien wel met jou. Iedereen kan namelijk voor één dag programmeur worden om mensen aangenaam te laten wachten. Hoe dat werkt, is binnenkort allemaal op de website te lezen die Foster – we foster the future op dit moment aan het bouwen is. We hopen van harte u op de 16e te mogen ontmoeten.

Wanneer: 16 januari 2019
Waar: Stationsplein 17 Zwolle in de ‘oude Bruna’
Tijd 16.00-17.30 uur
Site: www.buitensporigzwolle.nl

Leuke wachtverzachters vind je op mijn pinterest pagina.

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2019 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing