genereuze stad zwolle

gooitz » genereuze stad zwolle

Onlangs was Maartje ter Veen van Studio Marcha uit Groningen voor de tweede keer te gast in het Stadscafé van Club Cele. Club Cele besteed in het Stadscafé het komende seizoen aandacht aan De Genereuze Stad en we zijn vastberaden om van Zwolle een genereuze stad te maken. Hoe doe je dat dan?

botsen we wel genoeg?
Een diverse samenleving gaat niet over ‘samen’ en ‘meedoen’, maar veel eerder over botsing en ongemak. In een diverse samenleving is sprake van culturele mobiliteit – het moment dat je de ander tegenkomt en geconfronteerd wordt met het anders-zijn,” zo legt ze het uit op haar website.

Bijzondere tijden, tijd voor een nieuw systeem?!
We leven op dit moment in een rare periode. Sinds het Coronavirus ook in Nederland voor veel verwarring en onrust zorgt, is sociale distantiëring de werkelijkheid geworden. We vinden het moeilijk om eraan te wennen, maar het moet écht. Dat hebben wij nog niet eerder ervaren. Als je minimaal honderd contactmomenten per week hebt is dat wel even slikken. Transformeren we hierdoor naar een nieuwe manier van samenleven? Met een nieuwe manier van zakendoen? En dus met een nieuwe rol voor de economie? De hele grote bedrijven gaan het moeilijk krijgen nu we onze directe omgevingen en lokale economieën herontdekken. Als je hierover meer wilt weten dan raad ik je aan om bijvoorbeeld Kees Klomp op LinkedIn te volgen.

Als we fijn willen blijven leven dan moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik heeft Maartje ter Veen onderzoek gedaan. En is haar overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen. Dat onderschrijft gooitz volledig.

[Afbeelding: Studio Marcha!]

Geef drie wildvreemden een compliment
Aan het eind van de avond kregen alle deelnemers een klein cadeautje van Maartje. Een kaartje met daarop een simpele opdracht om bij te dragen aan de Genereuze stad: Geef drie wildvreemden een compliment.
In de genereuze stad geven we graag complimenten, vooral aan mensen die we nog niet kennen. Probeer maar eens! Helemaal in deze tijd van sociale afstand is het fijn om iemand die je niet kent een compliment te geven!

 

Bron: Studio Marcha; Gooitske Zijlstra [gooitz]; Club Cele

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2020 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing