waar wacht je op?!

gooitz » waar wacht je op?!

Zichtbare waarde toevoegen aan de stad Zwolle, liefst door middel van organische gebiedsontwikkeling. Waarbij mensen direct betrokken zijn, mee kunnen denken en doen, bij kunnen zijn of gewoon van kunnen genieten. Dat is in mijn werk de afgelopen maanden een dikke rode draad. Met een dosis doen: “Telling is good, but doing is better.” Daarbij is contact, maar dan écht contact met je stakeholders, voor mij de sleutel voor succes. Dat geldt ook voor het initiatief Brugwachtershuisjes Zwolle, wat ik samen met Anne Marth Kuilder van Ministerie van Onverwachte Zaken ga organiseren.

club cele
Sinds januari 2015 ben ik nauw betrokken bij de ontwikkeling van cultureel platform Club Cele, een dynamisch platform voor kunst, cultuur en discussie in Zwolle. Het is een plek voor verrassende ontmoeting en interactie, waar verdieping, verbinding en ontspanning elkaar weten te vinden. Club Cele is gehuisvest in Café Foyé, dé culturele hotspot van Schouwburg Odeon.

Moderator Eefke Meijerink in gesprek met een van de gasten (foto ZAP)

Moderator Eefke Meijerink in gesprek met een van de gasten (foto ZAP)

de spontane stad, hoe doe je dat?
Op 14 april, 12 mei en 9 juni organiseerden we in Club Cele drie Stadscafés Spontane Stad. Een heel succesvol gebleken co-productie met ZAP en steeds afwisselende gasten.

Kunst en cultuur, architectuur en stedelijke ontwikkeling komen hier samen. In dit programma zijn we het gesprek aangegaan met inwoners, ondernemers, ontwikkelaars, kwartiermakers, kunstenaars, kantelaars en vele anderen over “De Spontane stad, hoe doe je dat? (Manifest van Uhrhahn De spontane stad).
Met hen zijn we op zoek gegaan naar wat er nodig is in de voorwaardelijke sfeer om het proces van de Spontane Stad in te richten. Na de zomer gaan we daarom aan de slag met “De Spontane stad, zó doe je dat!”

De serie Stadscafés vindt plaats in het kader van het Jaar van de Ruimte waarbij we kennis en ervaring uitwisselen binnen de provincie Overijssel.

Stadsexpeditie Amsterdam met vlnr Gooitske Zijlstra, Gert Urhahn, Nynke Jutten en Herman Reezigt (foto gooitz)

Stadsexpeditie Amsterdam met vlnr Gooitske Zijlstra, Gert Urhahn, Nynke Jutten en Herman Reezigt (foto gooitz)

telling is good, but doing is better
Club Cele fungeert als verbindende factor tussen private en publieke partijen en dat heeft zijn vruchten de afgelopen periode al afgeworpen. Het is een plek voor onverwachte ontmoetingen tussen disciplines en publiek. Een voedingsbodem voor de uitwisseling van ideeën en een denkplaats voor sociale en stedelijke vraagstukken. Kritisch, inspirerend, prikkelend en zet-indien gewenst- aan tot actie. Het is dè fysieke plek waar online en offline (culturele) interesses samenkomen. Kortom een smeltkroes voor een afwisselend en vernieuwend maatschappelijk dialoog, met als algemene maatschappelijke doelstelling om de sociale cohesie zichtbaar te maken middels het culturele platform en een aanjager te zijn van creativiteit, culturele consumptie en de lokale economie.

Anne Marth Kuilder op de bank bij Club Cele (foto ZAP)

Anne Marth Kuilder op de bank bij Club Cele (foto ZAP)

idee? kom couchsurfen
Dat Club Cele de afgelopen periode bewezen heeft een belangrijke aanjagende rol te hebben in Zwolle, is gebleken tijdens één van de Stadscafés. Iemand uit het publiek heeft de aanwezigen gevraagd of het een idee is om te experimenteren met nieuwe vormen van herbestemmen, bijvoorbeeld met een aantal brugwachtershuisjes in Zwolle. Bij het Couchsurfen met onze moderator kwam Anne Marth Kuilder van Ministerie van Onverwachte Zaken met het voorstel om niet alleen te praten over de Spontane stad maar aan de slag te gaan en is enthousiast voor de brugwachtershuisjes, die zich daar uitermate goed voor lenen.

organische gebiedsontwikkeling: waar wacht je op?!
Dat dacht ik ook en na het derde Stadscafé heb ik Ministerie van Onverwachte zaken na afloop benaderd, omdat ik kansen zag voor waardetoevoeging voor de stad Zwolle door stads-accupunctuur, waar de Spontane stad over gaat. Dat laatste gebeurt nog veel te weinig in onze stad.

Sinds juni werken Anne Marth en ik samen aan het project “Waar wacht je op?!” waar we vijf lege brugwachtershuisjes in Zwolle nieuw leven inblazen met een sociale en culturele programmering. Gemeente Zwolle heeft ons daarvoor het gebruiksrecht van de huisjes gegeven voor een jaar.

“overbruggingsperiode”
Ons project krijgt een vliegende start, want tijdens het Stadsfestival is er een speciale vaarroute langs drie bijzondere brugwachtershuisjes aan de stadsgracht. Mede dankzij het Stadsfestival, Zwolse Theaters en Gemeente Zwolle is onze eerste programmering tijdens de overbruggingsperiode op 6 september een feit.
Verhalenverteller Stan Fritschy en theatermakers Robin Kisjes en Josje Eijkenboom (Hardhout) nemen je 6 september mee op een tocht vol nostalgie en een stiekeme vooruitblik naar nieuw gebruik.
Waar wacht je op? Bestel hier je kaarten.

 

Fotocollage: Anne Marth Kuilder

Fotocollage: Anne Marth Kuilder

een nieuwe bestemming voor vijf brugwachtershuisjes in Zwolle!
Het belangrijkste doel is zichtbare waarde toevoegen in Zwolle door de brugwachtershuisjes in Zwolle nieuw leven in te blazen als verrassende plekken voor sociale ontmoetingen in de openbare ruimte. We willen de huisjes zo aantrekkelijk mogelijk maken door te zorgen voor een verrassende programmering. In deze programmering maken we ruimte voor initiatief van derden. We vinden het belangrijk dat door de programmering de oude sociale functie van de brugwachtershuisjes als ontmoetingsplek in de openbare ruimte weer terugkomt. Daarom hebben wij het thema wachten als uitgangspunt genomen.

Met een sociale en culturele programmering maken we van de vijf huisjes plekken voor verrassende ontmoetingen. Voor Zwollenaren en bezoekers van Zwolle. Daarbij betrekken we bewoners, (creatieve) ondernemers, kunstenaars, performers, gemeente, provincie en heel veel andere partijen uit Zwolle actief bij dit project.

Met ons project dragen we bij aan een denk- en doe-plaats voor stedelijke vraag-
 stukken gericht op wonen en leefbaarheid, zorg en welzijn, duurzaamheid, transformatie leegstaande gebouwen, ondernemen in de wijk, gebiedsontwikkeling, sociale innovatie en doe- democratie.

vind je dit ook een gaaf idee?
Wij barsten van de ideeën en delen die binnenkort met jullie op onze website. We zijn op zoek naar mensen die willen investeren, geïnteresseerd zijn in gebiedsontwikkeling en in de gebouwen, waarvan er twee monument zijn. Mensen die Zwolle op innovatievere wijze willen ontwikkelen, mensen die ideeën hebben, voor thema’s of andere zaken!

Binnenkort is de website van het project online op www.brugwachtershuisjeszwolle.nl.

<<meer weten over dit project of heb je ideeën mail dan naar dit adres>>   

je kunt mij ook volgen via deze social media kanalen
© Copyright 2015 Gooitz | Website door Friks Web & Marketing